TÓTH BALÁZS:

"Belga élcsapat vár ránk"

Tóth Balázs korábban évekig meghatározó játékosa volt a belga élvonalban szereplő KRC Genk csapatának, így remekül ismeri csütörtöki EL-ellenfelünket, a KAA Gentet.

Milyen csapatnak számít Belgiumban a KAA Gent?

A KAA Gent a belga bajnokság élcsapatai közé tartozik. Az elmúlt években rendszeresen az első ötben végzett a csapat, sőt 2010-ben a második helyet szerezték meg, idén pedig csupán egy ponttal maradtak le a dobogóról.

Ha a KAA Gent a magyar bajnokságban indulna, hol végeznének a tabellán?

Véleményem szerint a bajnoki címért játszanának, és talán meg is nyernék azt. Fizikálisan nagyon erős csapatról van szó, akik emellett játsszák a futballt. Azonban képesek a rapszodikus teljesítményre, lehet őket nagy hibákra is kényszeríteni. Ezt egyébként jól bizonyítja a legutóbbi EL-meccsük, amikor hazai pályán már kétgólos vesztésre álltak, de sikerült megfordítaniuk a mérkőzést.

Előny lehet a számunkra az, hogy más a belga bajnokság lebonyolítási rendszere, mint az NB I-é, vagy az, hogy ők több meccset játszanak a bajnokságban, mint mi, inkább nekik kedvez?

Vegyük figyelembe, hogy ha az egész szezont nézzük, akkor a két országban nagyjából ugyanannyi meccset játszanak a csapatok. Belgiumban ugyanis nincs például Ligakupa, mint nálunk, vagyis a bajnokság mellett ott csak a Belga Kupában szerepelnek a csapatok. Az igaz, hogy március közepétől, amikor vége a belga bajnokság alapszakaszának, akkor két hónapig szerda-szombat ritmusban játszanak, de emiatt nem hinném, hogy előnyösebb helyzetben lennének hozzánk képest. Belgiumban szintén most kezdődött el a bajnokság, mint nálunk, vagyis körülbelül ugyanannyi tétmérkőzést játszottak eddig ebben a szezonban, mint mi.

Mi az, ami szerinted dönthet a Gent elleni párharcban?

Biztos vagyok abban, hogy akárcsak a Slovan ellen, most is apróságok döntik el a továbbjutás sorsát. Nem tartom kizártnak, hogy ismét hatalmas jelentősége lesz egy idegenben rúgott gólnak. Emiatt személy szerint jobban örültem volna annak, ha a visszavágót játsszuk hazai pályán, de nincs mese, ez nem kívánságműsor, így alakult a sorsolás, így kell kiharcolnunk a továbbjutást. Az biztos, hogy két dolog nagyon fontos lesz csütörtökön, az első mérkőzésen: mindenképp gólt kell szereznünk, ugyanakkor el kell kerülnünk, hogy gólt kapjunk. Ez pedig csak úgy sikerülhet, ha valamennyien végig nagyon koncentrálunk, és fegyelmezetten játszunk.

A visszavágón milyen hangulatra számíthatunk Gentben?

Belgiumban mindenhol nagyon kulturált szurkolás a jellemző, és borítékolható a telt ház is, ami körülbelül tizenháromezer nézőt jelenthet. Vagyis két nagyon jó hangulatú meccs vár ránk!

(Fotó: voetbalbelgie.be)

Szerző: Wéninger Ákos

További hírek