MEGEMLÉKEZÉS

Ünnepi programsorozat indul az UEFA Kupa-menetelés 40 éves évfordulója alkalmából

Szerdán délután jelentettük be a város és a klub közös megemlékezés-sorozatának indulását az 1984/1985-ös fantasztikus szezon kerek évfordulója alkalmából.

40 évvel ezelőtt, 1984. szeptember 18-án a Dukla Praha ellen játszottuk az első mérkőzésünket az UEFA Kupa-menetelés alkalmával. A jubileum kapcsán klubunk a várossal közösen ünnepi megemlékezés-sorozatot szervez a következő hónapokban. Minderről dr. Cser-Palkovics András polgármester, F. Szegő Krisztina, a Székesfehérvári Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője, Óházy Bálint, a Fehérvár FC sajtófőnöke, valamint klubunk két legendája, Csongrádi Ferenc és Szabó József beszélt szerda délután a Sóstói Stadion előtti téren, Kovács Ferenc szobránál.

Dr. Cser-Palkovics András kiemelte, hogy Székesfehérvár 1050 éves történetét átölelő, vaskos történelemkönyvébe nehéz ugyan bekerülni, de a Vidi 40 évvel ezelőtti futballistáinak mindez sikerült. A jubileumról pedig a klubbal közösen méltóképp fog a város megemlékezni egy több hónapon át tartó ünnepi rendezvény-sorozattal. Azt is megtudtuk a polgármestertől, hogy Székesfehérvár főjegyzőjének, dr. Bóka Viktornak a jóvoltából egy rendkívül ritka és értékes relikviával gazdagodott a Vidi Múzeum, ugyanis egy Kovács Ferenc aláírásával ellátott korabeli fényképet vásárolt meg egy árverésen városunk jegyzője, amelyet a Vidi Múzeumnak ajánlott fel.

F. Szegő Krisztina elárulta, hogy idén januárban, amikor a Turisztikai Kft. átvette a Vidi Múzeum működtetését, már tudatosan készültek a 40 éves évfordulóra. Jövő májusig összesen hat alkalommal kerül megrendezésre közönségtalálkozó a Sóstói Stadionban, ahol az érdeklődök kötetlenül beszélgethetnek a Vidi legendáival, valamint korabeli felvételeket is megtekinthetnek az UEFA-menetelésről. Az első közönségtalálkozót 2024. október 3-án a Sóstói Stadionban tartják meg.

Óházy Bálint elmondta, hogy a klub örömmel vesz részt a várossal közösen az ünnepi megemlékezés-sorozat szervezésében és lebonyolításában, hiszen az UEFA-menetelés máig a Vidi történelmének legnagyobb sikere, amiről szeretnénk méltó módon megemlékezni.

Csongrádi Ferenc és Szabó József pedig mindketten kiemelték, hogy az akkori siker egyik titka az volt, hogy rendkívül erős egység, csapatszellem jellemezte az akkori Vidit, valamennyi játékos magyar volt és nemcsak csapattársak, hanem barátok is voltak. Azt is megtudtuk a legendáktól, hogy hosszú idő után most péntek délután fognak ismét találkozni az UEFA Kupa-csapat egykori játékosai Székesfehérváron egy vacsora keretében.

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: fehervarfc.hu

További hírek