ELLENFÉL-LES

Bemutatjuk az ukrán Dnyipro csapatát

Következő felkészülési mérkőzésünket a nemzetközi kupákban rendszeres résztvevőnek számító ukrán együttes ellen játsszuk szombaton 16.30-kor. 

Az ukrán csapat a 2012-13-as szezonban a negyedik helyen végzett hazája bajnokságában, így az Európa Liga play-off körében csatlakozott a nemzetközi kupa küzdelmeihez. Az észt Nõmme Kalju együttesén könnyedén jutott tovább, összesítésben 5-1-es eredménnyel. A csoportkörben a Fiorentina mellett a portugál Paços de Ferreira valamint a román Pandurii csapataival mérkőztek meg az ukránok, és két vereség mellett (mindkétszer a Fiorentinától kaptak ki 2-1-re) négy alkalommal győztek, így magabiztosan, a csoport második helyén jutottak tovább a legjobb 32 közé, ahol majd februárban a Tottenham ellen játszanak - ez igazi presztízsmeccs lesz, ahogy később látni fogjuk, az ukrán csapat spanyol vezetőedzője miatt.

Az 1918-ban alapított klub székhelye az egymillió lakosú ukrán város, Dnyipropetrovszk, meccseit a 31 ezres Dnyipro Arénában játssza. Legnagyobb sikereit kétségkívül még a szovjet érában érte el, amikor kétszer is - 1983-ban és 1988-ban - bajnoki címet szerzett, illetve 1989-ben kupát nyert. Ukrajna megalakulása óta az ukrán bajnokságban szerepel, ahol eddig egy ezüstéremmel (1993), illetve három kupadöntővel dicsekedhet - amelyeket egytől-egyig elvesztett a Sahtar ellenében.

     
   
  A Dnyipro legértékesebb futballistája, a 24 éves, sokszoros ukrán válogatott támadó, Jevhen Konopljanka.  
     

A játékosok keretének értéke a Transfermarkt szerint több mint 90 millió euró. Akiket a legtöbbre taksálnak: az ukrán válogatott Jevhen Konopljanka, aki 17 millió eurót ér, valamint a brazil Giuliano akinek a becsült értéke 9 millió euró. Az ötmillió eurós horvát Nikola Kalinicet jól ismerjük, hiszen egy évvel ezelőtt, szintén a marbellai edzőtáborban éppen ő fejelte nekünk azt a gólt, amellyel 1-0-ra kikaptunk a Dnyiprotóll. Az ukrán válogatottban pedig csupán egy futballista ér többet Konopljankánál, mégpedig a kereken 20 millió euróra becsült Jarmolenko.

     
   
  A 26 éves horvát válogatott Kalinic döntötte el egy évvel ezelőtt a Vidi - Dnyipro (0-1) felkészülési mérkőzést.  
     

Említést érdemel az edző személye is. Juande Ramos a legnevesebb spanyol trénerek egyike, aki a Sevillával kétszer nyerte meg az UEFA-kupát (2006, 2007), UEFA Szuperkupát nyert a Barcelona legyőzésével (2007), majd a Tottenham Hotspurhoz szerződve az angol liga legjobban fizetett edzőjévé vált. Angliában Ligakupát nyert, majd a Real Madrid kispadjára is leülhetett. 2010 óta szolgálja a Dnyiprót. Ennek ismeretében igazi csemegének ígérkezik az Európa Liga egyenes kieséses szakaszában a február 20-án és 27-én megrendezésre kerülő Dnyipro - Tottenham párharc.

Szombati ellenfelünk néhány nappal ezelőtt, szerda délután roppant magabiztosan, 8-1-re győzte le felkészülési mérkőzésen a lett FC Jurmala csapatát.

Author: Wéninger Ákos

Photo: vidi.hu

More news