ELLENFÉL-LES

Bemutatjuk a Tyerek Groznij csapatát

Szerdai ellenfelünk az orosz első osztály masszív középcsapata, eddigi legnagyobb sikere 2004-ben az Orosz Kupa megnyerése volt.

A orosz élvonalban szereplő, zöld-fehér színekkel bíró Tyerek Groznij elődjét 1946-ban alapították Dynamo néven. 1948-ban a Neftyanik, tíz év múlva, 1958-ban a ma is használatos Tyerek nevet vette fel a klub. Legnagyobb sikerüket 2004-ben érték el, amikor megnyerték az Oroszt Kupát és mellette feljutottak az első osztályba, majd az UEFA-kupa selejtezőjében a lengyel Lech Poznant is kiverték, ám az általunk is jól ismert FC Basel végül útjukat állta, és nem jutottak a csoportkörbe.

1990 és 2007 között, a csecsenföldi háború miatt nem játszhatott hazai pályán a Tyerek, meccseit kénytelen volt Pyatigorszkban rendezni.

A 2006-os szezont már újra  a másodosztályban kezdték, miután a 2005-ös bajnokságban 30 meccsen mindössze 14 pontot gyűjtve az utolsók lettek. Először nyolcadik, 2007-ben viszont a második helyen végeztek a második vonalban, így 2008-tól újra a legmagasabb osztályban szerepelnek, és masszív középcsapatnak számítanak, hiszen kétszer tizenkettedikként, egyszer a tizenegyedik helyen, egyszer pedig tizedikként zártak. 2011-ben új stadionba költöztek, a 30 ezer férőhelyes Akhmat Arénába.

A nemzetközi sajtóba kétség kívül akkor került be igazán a Tyerek Groznij neve, amikor a vezetőedzői posztra a korábbi kiváló holland futballistát, Ruud Gullitot szerződtették. 1987 aranylabdása nem sok sikert ért el Csecsenföldön, tizenhárom bajnokin tizenkét megszerzett pontot tudott felmutatni, és ez elég is volt ahhoz, hogy a klub vezetői elköszönjenek tőle.

A jelen

Napjainkban a korábbi remek kapus, az orosz válogatottban 39-szer pályára lépő Stanislav Csercseszov ül a kispadon, akivel szárnyal a gárda. 19 forduló után jelenleg a Premjer Liga ötödik helyén állnak, a négy moszkvai csapat közül hármat (Lokomotív, Dinamo, Szpartak) is megelőzve.

Korábbi leghíresebb játékosuk talán a hétszeres brazil válogatott Ewerthon volt, aki viszont legnagyobb sikereit nem a Groznijban eltöltött egy év (2011) alatt érte el, hanem még a 2000-es évek elején, a Borussia Dortmund támadójaként. A Transfermarkt adatai szerint a mostani keret összértéke 34 millió euró, legértékesebb játékosaik az egyaránt 3,2 millió euróra taksált lengyel Rybus, a brazil Maurício és a szintén brazil Aílton.

Author: Acsai N. Ferenc

Photo: vidi.hu

More news