Tömegbázis kell a magyar futball felemelkedéséhez

Magyarországon a tíz millió emberből mindössze százezer futballozik rendszeresen, magyarán, a futballnak itthon nincs tömegbázisa.

Ha már legutóbb a válogatottal kapcsolatban szó esett a fiatalításról, ejtsünk néhány szót a honi utánpótlás helyzetéről. Annak idején, amikor a dr. Bozóky Imre által vezetett MLSZ-ben megkaptam a feladatot, hogy kutassuk fel és válasszuk ki a fiatal tehetségeket, felépítettem egy egész koncepciót és kidolgoztam egy programot, ami Bozsik programként vált ismertté és amely hallatlanul sikeresnek bizonyult. A tervekről először 2004-ben, a portugáliai EB idején beszéltem Orbán Viktorral, aki messzemenőkig biztosított a támogatásáról. Ő vonta be a programba Csányi Sándort és Hernádi Zsoltot, vagyis az OTP-t és a MOL-t, amely az anyagi hátterét adta ennek a hatalmas munkának. Az ország minden települését átfésülve, olyan utánpótlás tömegbázist hoztunk létre, amellyel szélesebb, nagyobb merítési lehetőséget teremtettünk. Az U20-as válogatott tagjainak többsége, akik legutóbb a világbajnokságon bronzérmet szereztek, abban a zánkai táborban kerültek kiválasztásra, amely az egyéves programot zárta. A Bozsik program sikerét

Bizonyításra, kiválasztásra várva

mutatja az is – hogy legnagyobb örömömre - ma már egyre többen a magukénak tudják. A hírek szerint a programot szeretnék újraindítani, ám – és ezt egy kicsit fájlalom – engem egyelőre senki nem keresett meg ez ügyben, pedig az én „gyermekemről” van szó. Kicsit hasonló ez, mint az edzőképzés. Amikor az UEFA, de a honi labdarúgás helyzete is azt kívánta, hogy a magyarországi képzést európai szintre kell emelni – szintén felkérésre -, felépítettem a programot. Kollégáim segítségével, sikerrel tettem ezt is, bizonyíték rá, hogy huszonhárom ország UEFA bírálója lettem az edzőképzésben. A mai napig tagja vagyok az európai labdarúgó szövetség azon bizottságának, amely a szakmai képzésekért felelős. A Kisteleki érában aztán az edzőképzést „megreformálták”, azaz beleépítették az UEFA által nem igényelt állami képzést is, a Bozsik programot pedig megszüntették. Mindezek következtében most mindkét területen teljes a káosz. Márpedig a tömegbázis növelése és az ezzel járó szakmai fellendülés nélkül – értem ez alatt az európai edzőképzést – nem adhatjuk meg a magyar futballnak mindazt, ami óhatatlanul szükséges a sportág felemelkedéséhez.

Magyarországon a tíz millió emberből mindössze százezer futballozik rendszeresen, magyarán, a futballnak itthon nincs tömegbázisa.

A tömegbázis építése egyébként a nálunk kisebb lélekszámú országokban jól működik. Ott van például

VUK gála, 2010. tavasz

Norvégia – közel ötmillió lakosából mintegy tíz százaléka futballozik! Ha ezt számszerűen nézem, félmillió emberről beszélünk. Ennyiből jóval egyszerűbb kiválasztani a legjobbakat. Csak összehasonlításképpen, Magyarországon a tíz millió emberből mindössze százezer futballozik rendszeresen, magyarán, a futballnak itthon nincs tömegbázisa. Ahhoz, hogy ez ne így legyen, nincs más dolgunk, mint előre lépni. Nem kell mindig újra feltalálni a spanyolviaszt! Mi, a Videotonnál VUK - Videoton Utánpótlás Kupa – néven, kicsiben, Fejér megyére és Székesfehérvárra leképezve, felépítettük a Bozsik programot. Sikeresen lement már több torna is és biztos vagyok benne, hogy a VUK hosszú távon sokat hoz majd a városnak és a klubnak. Ebből a bázisból kerülhetnek ki a jövő futballistái a Puskás Akadémián keresztül, míg azok, akik nem jutnak el az élvonalig, de megszerették a focit, adhatják a jövő szurkolói bázisát, ami szintén nem elhanyagolható. Visszatérve a tömegbázis megteremtéséhez, miután a legtehetségesebbek kiválasztódtak, biztosítani kell, hogy régiónként meglegyen az a felvevő klub, vagy akadémia, ahol tovább képzik a gyerekeket. Az nem járható út, hogy az összes tehetség Mosonmagyaróvártól Nyírmadáig arra a néhány akadémiára kerüljön, amely ma itthon létezik. A cél az lenne, hogy a tehetséges fiatal hosszú távon, a lakóhelyéhez legközelebb eső, élvonalbeli klubhoz kerüljön. Aki nem üti meg ezt a szintet, az focizzon NB-II-ben, vagy alacsonyabb osztályokban. A lényeg, hogy minden régiónak legyen egy felvevőhelye. Így az egész program „önetetővé” válik, élteti a futballt és a többi sportot is az adott körzetben. Az egész folyamatot viszont az MLSZ-nek kell megszerveznie, működtetnie és felügyelnie.

More news