VIDI II

Disztl László: "Nem csak az eredménnyel, de a játék minőségével is elégedett vagyok"

Második csapatunk vezetőedzője értékelte az őszi szezont, illetve beszélt arról is, milyen változások lehetnek a keretben a téli szünetben.

Második helyen tölti a Vidi II a téli szünetet az NB III Nyugati csoportjában. Hogyan értékeli a csapat őszi teljesítményét?

Először is abból kell kiindulnunk, hogy mi a feladata, és mi a célja egy NB I-es tartalékcsapatnak. Véleményem szerint, az első és legfontosabb feladat az, hogy az itt szereplő fiatal játékosok egyénileg minél többet fejlődjenek. Nagyon fontos felkészíteni a játékosokat arra, hogy bármikor képesek legyenek bemutatkozni a Vidiben, ami nem csupán egy élvonalbeli csapat, hanem Magyarország egyik legmeghatározóbb együttese. Az egyén fejlődése mellett természetesen a csapat fejlődése is fontos. Nyáron úgy kezdtük a bajnokságot, hogy a csapat gerince az előző szezont követően egyben maradt. Az ifiből azok a játékosok csatlakoztak a Vidi II-höz, akikről úgy ítéltük meg, hogy segíteni tudnak a csapatnak. Fontos kiemelni, hogy egy kiváló közösség alakult ki. A felkészülésünk jól sikerült, magasabb osztályban szereplő együtteseket is sikerült legyőznünk, ez pedig kellő önbizalmat adott a srácoknak. A bajnokság közben nagy hangsúlyt helyeztünk a támadójátékra, ennek tudható be, hogy a listavezető FTC II-vel holtversenyben nekünk van a legtöbb győzelmünk, valamint mi lőttük a legtöbb gólt a Nyugati csoportban, ha pedig az összes NB III-as csapatot figyelembe vesszük, akkor a második legtöbb gólt lőttük mi. Ebben a támadó szellemű futballban tud igazán érvényesülni a játékosok kreativitása. Edzéseken is jóval többet gyakoroltuk a támadásokat, a labdatartást, mint a védekezést. Ez a mérkőzéseken is visszaköszönt, hiszen sok gólt rúgtunk, és sokat birtokoltuk a labdát, ez persze néha a védekezés rovására ment, de úgy gondolom, az eredményeket figyelembe véve, ez egy elfogadható kompromisszum, hiszen a keretünkben nagyon sok támadó szellemű labdarúgó található, akiket nem szabad visszafogni a pályán. Nem csak az eredménnyel, de a játék minőségével is elégedett vagyok.

Kisebb hullámvölgyet leszámítva végig kiegyensúlyozott volt a csapat szereplése, érdekes, hogy akár csak a felnőttek, úgy az NB III-as csapat sem játszott döntetlent ősszel.

Ez valóban érdekes dolog, ugyanakkor az is igaz, hogy volt egy hárommeccses rosszabb szériánk, de egy hosszú bajnokságban szinte törvényszerű, hogy jön egy hullámvölgy. A legfontosabb az az, hogy hogyan kezeljük a sikertelenséget, hogyan tud talpra állni belőle a csapat. Szerencsére mi nagyon jól reagáltunk erre, és úgy jöttünk ki ebből a negatív szériából, hogy a szezon egyik legfontosabb mérkőzését, idegenben megnyertük a Puskás FC II ellen.

Két fiatal székesfehérvári, saját nevelésű játékos is debütált ősszel az NB I-ben, ráadásul mindketten szereztek egy-egy fontos gólt is. Hogyan értékeled az ő teljesítményüket, illetve látsz-e esélyt arra, hogy a Vidi II-ből újabb fiatalak kapjanak lehetőséget a Vidiben?

Sejben Viktor már nyáron csatlakozott az első kerethez, ez nagy öröm volt számunkra, hiszen ez a második csapat fő célja, hogy olyan labdarúgókat készítsünk fel a felnőtt focira, akik aztán megállják a helyüket az élvonalban is. Fontos megjegyeznem, hogy Sejben Viktor, amikor ősszel úgymond visszajátszott hozzánk az első csapattól, mindig a maximumot nyújtotta, fontos és szép gólokat szerzett az NB III-ban is, abszolút megérdemelten tagja az első keretnek. Géresi Krisztián az őszi szezon hajrájában került az első csapat közelébe, igaz korábban is volt rá példa, hogy együtt edzett az NB I-es kerettel. Az őszi szezonban nagyszerűen teljesített nálunk, azt pedig a stadionbúcsúztató Paks elleni NB I-es bajnokin is bizonyította, hogy bármikor lehet rá számítani. Rajtuk kívül egyébként még van négy-öt játékos a keretben, akik képesek lehetnek magasabb osztályban focizni, akár már tavasztól is. Úgy tudom, vannak megkeresések NB II-ből, több csapat is szívesen elvinné kölcsönbe a játékosainkat, meglátjuk, hogyan alakulnak majd a tárgyalások. Ami még biztosnak tűnik, hogy Paudits Patrik januárban a Vidi első csapatával kezdheti el a felkészülést, és amennyiben az edzéseken, edzőmeccseken jó teljesítményt nyújt, egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy ő is csatlakozzon Horváth Ferenc keretéhez.

Amennyiben a legjobb játékosok tavasszal valóban szintet lépnek, és az NB II-ben szerepelnek majd kölcsönben, akkor nem vár könnyű tavaszi szezon a Vidi II-re, igaz?

Való igaz, a téli átigazolási időszak nagymértékben meghatározza majd a Vidi II céljait, amit a januári felkészülésünk elején majd újra meg kell fogalmaznunk. Azt, amit nyáron kitűztünk magunk elé, sikerrel teljesítettük. Meglátjuk, milyen kerettel vágunk neki a tavaszi szezonnak, és majd ahhoz mérten ismét megpróbálunk egy reális célt megfogalmazni, és tavasszal is rengeteget dolgozunk azért, hogy megvalósítsuk azt. Ahogy korábban mondtam, az egyén fejlődése a legfontosabb feladatunk. Amennyiben egy játékosunk úgymond kinőtte a harmadosztályt, és lehetősége nyílik arra, hogy magasabb osztályban bizonyítson, annak természetesen nagyon örülünk. Nem az a legfontosabb, hogy hányadik helyen zárjuk a szezont, hanem az, hogy hányan követik majd Sejbent és Géresit.

Author: Wéninger Ákos

Photo: vidi.hu

More news