A ciprusi bronzérmes az első ellenfelünk Ausztriában

A Videoton FC csütörtökön kezdi az ausztriai edzőmeccsek sorát, 18 órától a ciprusi Anorthosis Famagusta lesz az ellenfél.

A legutóbbi idényben bronzérmesként záró famagusztai klub 1911-ben alakult, az Anorthosis így 100. születésnapjának tökéletes (lásd: bajnoki cím) ünneplését tűzte ki célul a 2010/2011-es idényre. A helyi nyelvjárásban Anórthoszi Ammohósztu névre hallgató klub hazája egyik legeredményesebb egyesülete, 13 bajnoki cím, 10 kupasiker és 7 szuperkupa-diadal gazdagítja eredménysorát, a ciprusi focitörténelembe azonban nem csak ezekkel a címekkel írta be magát: a famagusztai gárda a szigetország első csapataként a 2008/2009-es szezonban bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Menetelése során a selejtezőkben az örmény Pjunik Jereván, az osztrák Rapid Wien és a görög Olympiakosz skalpját is begyűjtötte, és a BL csoprotkörében sem vallott szégyent: a B-csoportban ugyan csak negyedik lett, ám a Panathinaikosz-Internazionale-Werder Bremen trió ellen szerzett 6 pontját így is megsüvegelte Európa.

A BL-ben keresett eurókkal megfontoltan kereskedtek a ciprusiak, akik veteránnak számító, ám világszerte elismert húzóemberekkel erősítették meg keretüket. Míg korábban a brazil Sávio repítette a gárdát, addig a legutóbbi szezonban a görög Európa-bajnok Trajanosz Dellasz, az ex-liverpooli francia Bruno Cheyrou és a több, mint 200 Bundesliga meccsel büszkélkedő dél-afrikai Delron Buckley számított húzóembernek. A várt siker, a bajnoki cím azonban elmaradt, az alapszakaszban jól teljesítő famagusztai gárda a rájátszás 6 meccséből csak egyet nyert, így meg kellett elégednie a bronzéremmel. A medál kiharcolásának magyar résztvevője is volt, a keretnek ugyanis egy honfitársunk is tagja, a 36 esztendős kapus, Nagy Zoltán 13 bajnokin védte a klub hálóját.


Érdekesség, hogy az Európa Liga második selejtezőjéban akár az Anorthosist is kaphattuk volna ellenfélül, a ciprusiak végül az örmény Bananc együttesét kapták az első selejtezőben, továbbjutásuk esetén pedig a máltai Sliema és a horvát HNK Sibenik párharcának győztesével találkozhatnak.

Author: Németh Zoltán

More news