LAKATOS KRISTÓF

"Szeretnék bemutatkozni, majd minél több játéklehetőséget kiharcolni magamnak"

16 éves hátvédünkkel a vidis pályafutásáról, az utánpótlás-válogatottban szerzett tapasztalatairól és a személyes céljairól beszélgettünk.  

A 2024 januári edzőtáborban készültél először a felnőttekkel. A nyáron aláírtad az első profi szerződésedet a klubbal és felkerültél az első csapat keretébe. Ilyen karrierről álmodtál, mikor a Vidihez igazoltál?

Mikor Veszprémből Székesfehérvárra kerültem, ez volt a tervem, de őszintén nem számítottam rá, hogy ilyen hamar eljutok idáig. Mindenesetre nagyon örülök neki. A tavaszi szezonban heti egy-két alkalommal már az NB I-es csapattal edzhettem, idén nyártól pedig az első keret tagja vagyok. Többször a meccskeretbe is bekerültem, szeretnék minél gyakrabban ott lenni, hogy tétmeccsen is bemutatkozhassak. Úgy érzem, könnyen beilleszkedtem a csapatba, nem volt nehéz dolgom, nagyon befogadó a társaság.

Az idei szezonban az U17-es és az U19-es együttesben is játszottál már, illetve többször az NB I-es meccskeretben is számított rád Pető Tamás vezetőedző. Nehéz ingázni a különböző csapatok között?

Nem olyan nehéz, úgy érzem, meg tudom oldani. Végig a felnőttekkel edzek, általában a meccsek előtti napon szólnak, hol számítanak rám, szerdán például az U17-ben fogok szerepelni. Remélem, jó teljesítménnyel tudom majd segíteni a csapatot. Az U19-eseket ismerem a legjobban, ott teljes az összhang. Fizikálisan nem jelent gondot, hogy idősebb játékosok ellen kell pályára lépnem, hiszen az első csapat gyakorlásain edződöm.

Mely poszton érzed magad a legotthonosabban, mit tartasz az erősségednek és miben szeretnél fejlődni?

Mindig is belső védőként játszottam. Legyen szó akár három, négy- vagy ötvédős rendszerről, bármelyik belső pozícióban jól érzem magam. Az erősségem a fizikumom, a fejjátékom, továbbá a védekező párharcokban is jó vagyok. A döntéshozatalban szeretnék fejlődni, gyorsabban kell döntéseket hoznom a pályán.

Az U17-es Eb-selejtezők előtt több felkészülési mérkőzést is játszottatok. Hogy érezted magad a korosztályos válogatottnál, hogy ment a játék?

Több játékost is ismertem korábbról, rendkívül jó társaságba kerültem, gyorsan beilleszkedtem. Ezt az egyéni beszélgetések alatt is kiemelték. Az Üzbegisztán elleni két meccsem jól sikerült. Izrael ellen az első nem sikerült olyan jól, a másodikon viszont, úgy érzem, ismét megfelelő teljesítményt tudtam nyújtani.

Az Eb-selejtezők során Románia, Azerbajdzsán és Görögország korosztályos csapatai lesznek az ellenfeleink. Milyen eredménnyel lennél elégedett a selejtezősorozat végén?

Nem ismerem részletesen az ellenfeleket, még nem játszottam ellenük. A többieknek a románokról már vannak emlékei. A novemberi meccsek előtt alaposan kielemezzük majd őket, de mindenképpen az első két helyen szeretnénk végezni. Sőt, szerintem vagyunk olyan jók, hogy az első helyet is elérjük!

Visszakanyarodva a Fehérvárhoz, mit szeretnél egyénileg elérni az idei NB I-es szezonban?

A célom, hogy minél hamarabb bemutatkozhassak tétmeccsen is a Vidi első csapatában. Ha ez megvan, szeretnék minél több játéklehetőséget kiharcolni magamnak.

Author: Csik Tamás

Photo: fehervarfc.hu

More news