Szabó István: "Csapatként kell működnünk"

A paksiak pályaedzője az elmúlt hetekben többször is látta csapatunkat személyesen, és úgy véli, sikerült kidolgozniuk egy hatékony taktikát ellenünk.

A paksiak vezetőedzője, Tomislav Sivic ezúttal nem kívánt nyilatkozni a szombati bajnoki előtt egyetlen sajtóorgánumnak sem. A paksifc.hu Szabó Istvánnal, a zöld-fehérek pályaedzőjével készített beharangozót.

Van egy honlap, ahol úgy tartják nyilván a mindenkori világbajnokot, hogy aki megveri a legutóbbi hivatalos világbajnokság győztesét, onnantól az a válogatott a cím tulajdonosa, mindaddig, amíg őket is le nem győzi valaki, és így tovább. Ha ezt vesszük mintának, akkor mi most jobbak vagyunk a fehérváriaknál? Őket legyőzte a DVTK, mi pedig legutóbb megvertük a diósgyőrieket.
Ez játéknak persze jó, de az ilyen jellegű összehasonlításokkal nem érdemes foglalkozni, ez a futballban nem így működik. Tizenhat csapat van az első osztályban, ami azt jelenti, hogy ilyen eredmények akár fordulóról, fordulóra előfordulhatnak, de ezekből messzemenő következtetéseket levonni nem szabad.

Ősszel a hazai mérkőzésen egy-egyes döntetlent játszottunk ellenük. Ez az akkori eredmény reményt keltő lehet a számunkra most is?
Én még, mint néző láttam a mérkőzést, pont Sivic mester vendégeként, aki rendkívül jól megszervezte a csapatot, így egyáltalán nem érdemtelenül maradt Pakson az egyik pont. Sőt, még nyerési esélyünk is volt, most már ugye mondhatom így is. Persze, az egy másik mérkőzés volt, más játékosokkal. A Videotonhoz új vezetőedző, több új játékos érkezett, és így megváltozott a filozófiájuk is. Nálunk nem volt akkora a mozgás, de több akkor pályán lévő játékos most sérült, vagy más ok miatt nem játszhat.

Az elmúlt hetekben több Videoton mérkőzést megnéztél személyesen, ami azt jelenti, hogy már jó ideje készülünk erre a találkozóra.
Ma már minden csapat szinte mindent tud a másikról. Mindenkinek vannak mérkőzés figyelői, mérkőzés elemző programjai, és ha személyesen nem is tud minden meccset megnézni, akkor ott van a televízió. Tehát, ma már nem gond felkészülni a másikból. Ezt, ahogy máskor, most is megtettük. De tovább megyek: családi kötődésem is van a Vidihez. Dávid fiam, a második csapatuk profi játékosa. Többször edzett a felnőttekkel együtt is. Otthon megy is huzavona, hogy ki fog nyerni. Ő sem és én sem árulunk el egymásnak titkokat, de a versengés most otthon is folyik.

Mi az erősségük, és mi lehet az ellenszere?
Az új edző új játékot hozott hozzájuk, támadóbban lépnek fel, amihez sok kreatív játékossal is rendelkeznek. Azt gondolom, hogy találtunk ez ellen megoldást, amit a héten gyakoroltunk is, de természetesen most nem fogom elárulni. Hogy ez mennyire lesz sikeres, az majd szombaton kiderül. Annyit azonban elárulhatok, hogy csapatként szeretnénk jól működni.

Mire számítasz?
Ennek a találkozónak az esélyese egyértelműen a Videoton. De az is biztos, hogy nem feltartott kézzel lépünk pályára. Ha azt, amit gyakoroltunk, végig tudjuk vinni, akkor annak meg lesz az eredménye.

Fiola Attila kiállítása miatt, Szabó János pedig ötödik sárgája miatt biztosan hiányozni fog. Kik fogják pótolni őket?
Kettejük kimaradása igen érzékeny veszteség a számunkra. Azonban csapat vagyunk, és akik a helyükre állnak majd, ugyan olyan jó teljesítményt kell, hogy nyújtsanak. Nekik kell bizonyítaniuk. Lesz még egy edzés, és csak utána fogjuk pontosítani, hogy kik fognak az ő posztjukon játszani. Több sérültünk is van: Kiss Tamás, Zsók József, Bori Gábor, Kulcsár Dávid, Könyves Norbert és Bartha László.

Várható kezdők:
Csernyánszki Norbert – Heffler Tibor, Éger László, Kovács Gábor, Báló Tamás – Sifter Tamás, Lázok János, Eppel Márton – Heffler Norbert, Tököli Attila, Vayer Gábor

Várható cserék:
Németh Gábor – Czinger Attila, Hahn János, Juhász Dániel, Mészáros István, Pap Roland, Pintér Norbert

Author: Wéninger Ákos

Photo: paksifc.hu

More news