Öt érdekesség, amit a Honvéd elleni bajnoki előtt tudni érdemes

Az első villanyfényes meccset a Honvéd ellen játszotta Sóstón a Vidi, idegenbeli 4-0-s siker az eddig legnagyobb győzelmünk a kispestiek ellen.

Az OTP Bank Liga 20. fordulójában vasárnap 14:15-től a Budapest Honvéd ellen lép pályára csapatunk a Bozsik Arénában (szurkolói információkat itt olvashatsz). A találkozóra való ráhangolódáshoz öt érdekességet gyűjtöttünk össze.

1. Örökmérleg

111. első osztályú egymás elleni bajnokijára készül a két csapat, ezek közül az elsőt 1968 májusában a Honvéd nyerte 2-1-re, a máig utolsót 2021 novemberében a mieink szintén 2-1-re. A 110 NB I-es mérkőzés közül 47 végződött a kispestiek sikerével, 42-szer született Vidi-győzelem, 21 alkalommal pedig döntetlen. Az összesített gólarány 148-129 a Honvéd javára, az eddigi meccseken átlagosan 2,5 gól született. A két együttes legutóbbi 13 bajnokiján mindössze egyszer hagyta el győztesen a pályát a XIX. kerületi csapat. 2019-ben pedig Magyar Kupa-döntőn mérkőztünk meg a Honvéddal, amelyen Scsepovics és Hadzic góljaival 2-1-es győzelmet aratva elhódítottuk a trófeát.

A 2019-es győztes kupadöntő összefoglalója:

2. Egymeccses Vidi-edzők a Honvéd ellen

Klubunk történetének mindkét "egymeccses" beugró edzője a Honvéd ellen irányította csapatunkat: Németh Zoltán 2006-ban Csertői Aurél távozása és Marijan Vlak érkezése előtt, egy a kispestiek ellen 1-0-ra megnyert meccsen ült megbízott vezetőedzőként kispadunkon, amivel ő a Vidi történetének egyetlen 100%-os edzője. Szabó József "beugró edzőként" 1997-ben szintén egy meccsen irányította a Vidit, akkor 2-0-ra ellenfelünk győzött.

3. A legnagyobb arányú Vidi-győzelem a Honvéd ellen

Csapatunk eddigi legnagyobb arányú győzelmét a Honvéd ellen 2013. március 3-án, idegenben aratta: a José Gomes vezette Vidi 4-0-ra ütötte ki a Marco Rossi által irányított kispestieket. A gólgyártást Nikola Mitrovics kezdte meg és zárta le, rajta kívül betalált Filipe Oliveira és Kovács István is.

A 4-0-s siker összefoglalója:

4. Az első villanyfényes meccs Sóstón

A régi Sóstói Stadion egyik történelmi pillanata is Honvéd elleni bajnokihoz kapcsolódik: az 1967-ben felavatott létesítmény 1978-tól alkalmas esti mérkőzések megrendezésére is. Az első villanyfényes mérkőzés egy Honvéd elleni bajnoki volt, 1978. november 18-án tízezer néző előtt Novath György góljával 1-0-ra győzött a Vidi. Novath ezen kívül 1978 és 1986 között további négy alkalommal is betalált vasárnapi ellenfelünk kapujába, ezzel ő a párharc történetének legeredményesebb vidis gólszerzője - nem mellesleg mind az öt gólja alkalmával fehérvári győzelemnek is örülhettünk.

5. A dátum

Február 13-án eddig mindössze egyetlen NB I-es bajnokit játszott csapatunk, 2016-ban az Újpest ellen szenvedtünk 1-0-s vereséget. A barátságos mérkőzések listája jóval bővebb ezen a napon, 2003. február 13-án például 14-0-s győzelmet arattunk a török Alanyaspor elleni felkészülési meccsen.

A vasárnapi bajnoki napján ünnepli születésnapját a Vidivel kétszeres Ligakupa- és egyszeres Magyar Kupa-győztes Lattenstein Norbert, a kétszeres Ligakupa-döntős Tar Zsolt és a másodosztályú bajnok Császár Krisztián.

Author: Óházy Bálint

Photo: molfehervarfc.hu

More news