Ellenfél-mustra: A szlovák bajnokot fogadjuk!

A Videoton FC kedden vívja első nemzetközi felkészülési mérkőzését, a legutóbbi szlovák bajnok MSK Zilina lesz az ellenfél.

A zsolnai klubot 1908-ban alapították, bár hivatalos bejegyzésére csak egy esztendővel később került sor. Alapító tagja, sőt, első győztese volt a szlovák bajnokságnak 1928-ban. Újkori története sem mentes a sikerektől, az 1993 óta ismételten önálló szlovák pontvadászat meghatározó csapata, mely az elmúlt 10 esztendőben 5 bajnoki címet szerzett. Így volt ez a legutóbbi idényben is, amikor az MSK Zilina 73 pontot gyűjve hódította el az aranyérmet, 3 ponttal megelőzve a pozsonyi Slovant. A zsolnaiak remek utánpótlásnevelő munkájukról is híresek, a klub neveltje például a korábbi Bundesliga gólkirály Marek Mintal és a jelenleg a világbajnokságon szereplő wolfsburgi védő, Peter Pekarik.

Ha már a vb-t érintettük, a bajnokcsapat nem delegált labdarúgót a szlovák válogatottba, ennek ellenére kitűnő képességű játékosok alkotják keretét. Elsősorban a Tomas Oravec-Ivan Lietava csatárduót kell kiemelnünk, a kettős 24 góllal járult hozzá a bajnoki aranyhoz. A 13 találattal a góllövőlista második helyén végző Lietava számít egyébként a Zilina legnagyobb kincsének, a 26 esztendős, 189 cm magas csatár kivásárlási árát 800.000 euróban határozta meg a zsolnai klub. Van is érdeklődés a hórihorgas támadó után, ám erősen kétséges, hogy a zsolnaiak eladnák, a klub ugyanis merész álmokat dédelget a BL szerepléssel kapcsolatban. Míg a Vidi a szlovén NK Maribort kapta az EL selejtezőjének második körében, addig a szlovák bajnok valamivel kellemesebb riválisra számíthat a Bajnokok Ligája kvalifikációjának ugyanezen szakaszában: Fortuna az andorrai Santa Coloma és a máltai Birkirkara párharcának továbbjutóját sodorta a Zilina útjába.


A zsolnaiak június 19-én már játszottak egy felkészülési mérkőzést magyar csapat ellen, a Győri ETO otthonában 1-1-re végzett a szlovák csapat, melynek gólját Adam Zilak szerezte. A zsolnai klub hivatalos honlapja egy szavazást is kiírt a Videoton elleni mérkőzéssel kapcsolatban, ez alapján a szavazók 89,4%-a győzelmet vár kedvenceitől a Vidi ellen, ehhez persze Farkas Balázséknak is lesz majd egy-két szavuk!

Author: Németh Zoltán

More news