RETRO TUDÓSÍTÁS

Egygólos előnnyel utazhatunk a prágai visszavágóra

40 éve kezdődött csapatunk döntőig tartó menetelése az UEFA-kupában. Szabó találatával már az első félidőben kialakult a végeredmény a Dukla ellen.

8000 néző előtt kezdődött csapatunk UEFA Kupa-szereplése a Sóstói Stadionban, ahol a csehszlovák Dukla Praha csapatát fogadtuk.

UEFA Cup, 1984-1985, Round of 64, First leg

18 September Tuesday

UEFA Cup
Videoton SC
  • Szabó

1-0

Sóstói Stadion Székesfehérvár

ASVS Dukla Praha

Videoton SC

Koszta János - Végh Tibor, Csuhay József, Disztl László, id. Horváth Gábor - Burcsa Győző, Csongrádi Ferenc, Vadász Imre - Májer Lajos, Szabó József, Novath György

ASVS Dukla Praha

Karel Stromšík - Josef Kluczky, Ales Bazant, Jan Fiala, Petr Rada, Stanislav Pelc (Lubos Urban 71'), Ladislav Vizek, Bohus Viger, Pavel Korejcik, Michal Vana, Miloš Belák (Tomáš Kříž 80')

Match officials
Yusuf Namoglu

Yusuf Namoglu

Kuitemir, Sarvan

(videók: az MTVA engedélyével)

Mi kezdtünk jobban, Novath kétszer is helyzetbe került a 10. és a 12. percben, először egy védő állta útját, majd az ötösről fejelt fölé. A prágaiak jobbára védekeztek, ezt viszont jól csinálták a válogatott Rada és Fiala vezérletével. A 37. percben azonban ők sem tudtak segíteni, Májer Csongrádihoz passzolt, csapatkapitányunk középre adott, Szabó átvette a labdát és látta, hogy Stromsik kimozdult, így azonnal lőtt a jobb sarokba, a kapus lábbal hozzáért, de így is gól született (1-0).

Néhány perccel később Vadász lövése ment kevéssel mellé, majd a félidő zárásaként Koszta mutatott be szép védést, Rada 20 méterről leadott lövését ütötte szögletre. Egygólos Vidi-vezetés mellett mehettek pihenni a csapatok.

A második félidő úgy kezdődött, ahogy az első befejeződött, vagyis Koszta-védéssel, ezúttal Viger bombáját hatástalanította kapusunk. A csehszlovákok magasabb fokozatra kapcsoltak, de komoly helyzetet így sem tudtak kialakítani, igaz, mi sem jutottunk el gyakran Stromsik kapujáig. A legnagyobb lehetőségünk a 75. percben adódott, amikor Novath lőtte kapura Vadász beadását, a vendégek kapusa nagyot védett. A 86. percben közel állt a Dukla az egyenlítéshez, Vizek 12 méteres lövését hárította Koszta, a kipattanóra Vana érkezett és 5 méterről a kapufát találta telibe.

Kihúztuk kapott gól nélkül, Szabó révén pedig az előny is megvolt, így valamivel kedvezőbb helyzetből várhattuk a visszavágót ellenfelünknél, de tudtuk, pokoli nehéz 90 perc vár ránk a Na Julisce Stadionban október 2-án, és ez így is lett.

A két vezetőedző a mérkőzés után értékelte a látottakat.

Kovács Ferenc: "Nagyon nehéz, kemény mérkőzést játszottunk. A Dukla Prahában szervezett, jól védekező csapatot ismertünk meg. Úgy érzem, hogy játékosaink mindent megtettek. Azt már a mérkőzés előtt tudtuk, hogy jelentősebb előnnyel nem utazhatunk a visszavágóra. A továbbjutás szerintem továbbra is nyílt maradt."

Ladislav Novak: "Két ellentétes félidőt hozott a fehérvári kilencven perc. Az első játékrészben jobban játszott a Videoton. Csapatom csupán hetven százalékát nyújtotta annak, amit tud. A második félidőben mutatta meg igazi arcát az együttes. Véleményem szerint nyílt még a továbbjutás kérdése, úgy érzem, nehéz kilencven perc vár mindkét gárdára, de mi most már otthon folytatjuk."

A mérkőzés után megjelent Népsport nem volt "elájulva" a Vidi játékától és a végeredménytől sem.

A sportnapilap tudósításában elsőként azt jegyzi meg, 8000-nél több nézőre számítottak a Sóstói Stadionban, hiszen ezt megelőzően két évvel játszott utoljára nemzetközi meccset a Vidi.

A Videoton nagyon soványka előnyt szerzett a kupatalálkozón. Ennél jobb teljesítményt vártunk a fehérváriaktól. A hazai együttes az első játékrészben nem tudta kihasználni helyzeti előnyét. Pedig akkor még elég sok hibával játszottak a vendégek. A Videoton hibái főként abból adódtak, hogy a középpályás sor mérsékelt teljesítményt nyújtott. A csatárok pedig keveset mozogtak, igazán gólveszélyes akciót nem is tudtak kialakítani. Az ívelgetéseket sorra kifejelték a védők, s amikor a Videoton támadásai kibontakoztak, már a pálya középső részénél megtámadták őket a vendégek csatárai és középpályásai, s ezzel mindjárt hibára késztették a hazaiakat. Ez abban nyilvánult meg, hogy általában a harmadik átadás már rossz helyre került. A vezető gól után úgy tűnt, hogy a Videoton ritmust tud váltani. Egy-két ígéretes akciót láttunk is, de a folytatás elmaradt A második játékrészben egyre inkább látszott, hogy a tudatosan, keményen és határozottan Játszó Dukla ki tudja húzni újabb gól nélkül. Mindig volt szabad emberük, akit a labda megszerzése után meg tudtak játszani. A támadásaik is egyre bátrabbak lettek. Szerencsére az irányzókkal sok volt a hiba, s így tulajdonképpen az egyetlen kapufa kivételével nem tudtak gólhelyzetet kialakítani. A szerény előny azért természetesen előny, de meg kell jegyezni, hogy ennél jóval többet kell nyújtania a Videotonnak, ha a tudatosan játszó Dukla ellen Prágában tovább akar jutni - írta a sportnapilap munkatársa.

A játékvezetőről jó véleménnyel volt a tudósító Varga Béla, csapatunkból Kosztát és a védelmet megfelelőnek találta, ellenben a középpályás sor teljesítményét csalódásnak ítélte: "sem Burcsa, sem Csongrádi, de Vadász sem tudott irányítani, sőt, elkövették azt a hibát, hogy Vizekkel nem törődtek" - írja. Májer Lajost dicsérte, Szabót a gólja miatt emelte ki, Novath játékát viszont a "szürke" jelzővel illette.

Author: Wéninger Ákos

Photo: fehervarfc.hu

More news