VIDEOTON FC - KRC GENK

Egy Genk elleni győzelem továbbjutást ér

Négy hónappal a Slovan elleni visszavágó után hazai pályán juthatunk az Európa Liga 32 legjobb együttese közé. Segítse a csapatot szurkolásával Ön is a helyszínen!

Emlékezzünk vissza a pillanatra: július 26, este 10 óra után pár perccel járunk. A szinte csurig megtelt Sóstói Stadionban a nézők lélegzet-visszafojtva figyelik a pályán történteket. Heroikus harc zajlik odalent a zöld gyepen, a mérkőzésből csupán pár perc van hátra. Alig egy héttel korábban Oliveira góljával 1-1-es döntetlent értünk el Pozsonyban, annak a Slovannak az otthonában, amely jóval magasabbra volt taksálva a párharc előtt, annak a Slovannak az otthonában, amely az előző évben simán győzte le az AS Rómát, és amelyről úgy írt a média, jóval esélyesebb, mint a Vidi. Végül leperegnek a percek a fehérvári stadion sokat megélt kijelzőjének óráján, a tribünön egymás nyakába borulnak az emberek, megvan a továbbjutás, nagy a megkönnyebbülés, sóhaj szakad fel a torkokból. Kiütöttük a Slovant! Micsoda fantasztikus eredmény!

A videóra kattintva megnézheti a menetelés első hazai állomását!

Hittük volna akkor, hogy milyen felejthetetlen csaták várnak még ránk? És hol vagyunk már attól a júliusi estétől? Hol vagyunk már a Slovantól? Magunk mögött hagytuk, ahogy egy körrel később a Gentet, majd egy felejthetetlen estén a Trabzonsport is. Az utóbbi hónapokban Európa labdarúgása nem róluk, hanem a Vidiről beszél, és az ESPN csapatunkról forgatott riportot. A csoportkörben a Vidi vitézkedik, és egészen hihetetlen leírni: a továbbjutás szempontjából sorsdöntő mérkőzés vár csapatunkra csütörtökön.

Amennyiben a csoportkör 5. fordulójában hazai pályán legyőzzük a Genket, biztosan ott leszünk a folytatásban, és tavasszal már az Európa Liga 32 legjobb csapata között folytathatjuk, az egyenes kieséses szakaszban!

Lehetséges variációk

Nézzük meg, miként fordulhat elő, hogy a 3 pont megszerzése csütörtökön mindenképpen továbbjutást jelentene. Így áll a helyzet jelenleg, 4 forduló után:

Még két kör, négy mérkőzés van hátra a csoportból.

November 22-én, vagyis csütörtökön Vidi - Genk és Basel - Sporting, majd két héttel később, december 6-án zárásként Sporting - Vidi és Genk - Basel találkozókat rendeznek. Amennyiben csütörtökön győzünk, és ezzel a 9 ponttal zárunk, akkor következő lehetőségek adódnak:

1. A Basel legyőzi a Sportingot és a Genket is. Ekkor a sorrend: Basel 11, Vidi 9, Genk 8, Sporting 5 pont, és csoportmásodikként továbbjutunk.

2. A Basel legyőzi a Sportingot és döntetlent játszik a Genkkel. Ekkor a sorrend: Vidi, Genk és Basel 9-9, Sporting 5 pont. Mint látható, az élen három csapatnak van azonos pontja, ekkor életbe lép az UEFA ilyen esetekre érvényes szabályzata (UEFA Versenyszabályzat, V. fejezet, 7. cikkely, 5. pont - ide kattintva megtalálja angol nyelven), amely kimondja, hogy pontazonosság esetén az érintett csapatok egymás ellen szerzett pontjai döntenek. Nekünk 6, a Genknek és a Baselnek azonban csak 5 pontja lesz, és csoportelsőként továbbjutunk.

3. A Basel legyőzi a Sportingot, de kikap a Genktől. Ekkor a sorrend: Genk 11, Vidi 9, Basel 8, Sporting 5 pont, és csoportmásodikként továbbjutunk.

4. A Basel döntetlent játszik a Sportinggal, de legyőzi a Genket. Ekkor a sorrend: Basel és Vidi 9-9, Genk 8, Sporting 6 pont. Egymás elleni eredménnyel a Basel az első, mi pedig csoportmásodikként továbbjutunk.

5. A Basel döntetlent játszik a Sportinggal és a Genkkel is. Ekkor a sorrend: Vidi és Genk 9-9, Basel 7, Sporting 6 pont, és vagy csoportelsőként, vagy csoportmásodikként továbbjutunk - függően attól, milyen arányban győzzük le a Genket.

6. A Basel döntetlent játszik a Sportinggal és kikap a Genktől. Ekkor a sorrend: Genk 11, Vidi 9, Sporting és Basel 6-6 pont, és csoportmásodikként továbbjutunk.

7. A Basel kikap a Sportingtól és a Genktől is. Ekkor a sorrend: Genk 11, Vidi 9, Sporting 8, Basel 5 pont, és csoportmásodikként továbbjutunk.

8. A Basel kikap a Sportingtól és döntetlent játszik a Genkkel. Ekkor a sorrend: Vidi és Genk 9-9, Sporting 8, Basel 6 pont, és és vagy csoportelsőként, vagy csoportmásodikként továbbjutunk - függően attól, milyen arányban győzzük le a Genket.

9. A Basel kikap a Sportingtól és legyőzi a Genket. Ekkor a sorrend: Vidi 9, Basel, Genk és Sporting 8-8 pont, és csoportelsőként továbbjutunk.

Természetesen más esetekben is továbbjuthatunk, például a Sporting ellen is begyűjtve egy győzelmet, vagy a legjobb esetben 12 pontot szerezve, és 4 ponttal megelőzve a vetélytársakat. Most azonban csak a csütörtöki mérkőzésre, illetve a hazai pályán kiszurkolható 3 pont jelentőségére koncentráltunk. (A Kicker sportmagazin okostabelláján Ön állíthatja be a várt eredményt, és ennek megfelelően változik a tabella állása. Érdemes próbálgatni a lehetőségeket, jó játékot! Kattintson ide a linkért!)

Miként is kezdtük cikkünket? Július 26., este 10 óra után pár perccel járunk. A Sóstói Stadion közönsége lélegzetét visszatartva figyeli a történteket, izzik a levegő, a Slovan játékosai kétségbeesetten próbálkoznak, de a fiúk érzik a közönség szeretetét, támogatását, és végül sikerül a bravúr, megvan a továbbjutás.

Négy hónap telt el azóta. Csapatunk messzebb jutott, mint bárki is hitte volna. November 22-én, csütörtökön olyan eredményt érhet el, amit magyar együttes a nemzetközi kupák történetében még sosem: továbbléphet csoportjából, majd tavasszal az Európa Liga egyenes kieséses szakaszában folytathatja, a legjobb 32 között. A nagy menetelés legfontosabb állomásához érkeztünk. A csapat a nagy elődök, az 1984-'85-ben UEFA-kupa döntőbe jutott legendák nyomában jár. Akkor rengeteget jelentett a telt ház, ahogy fokozatosan lépdelt előre az együttes. Sokszorozzuk meg a pályán küzdők erejét! Szurkoljon Ön is a helyszínen, legyen részese a kalandnak! Hajrá, Vidi!

Még nem rendelkezik jeggyel a mérkőzésre? Kattintson ide!

Author: Gyurina Zsolt

Photo: vidi.hu

More news