II. Fehérvári Határtalan Fesztivál

Vidis vendégek a Városházán

Jó hangulatú, közel másfélórás beszélgetésen vettek részt a Fejér vármegyéhez kötődő sportemberek a II. Fehérvári Határtalan Fesztivál keretein belül.

A székely autonómia napját - ez 2015 óta mindig október utolsó vasárnapja - megelőző napokban számos program került és kerül megrendezésre városunkban immár második alkalommal. A II. Fehérvári Határtalan Fesztivál keretein belül csütörtök este a Városháza Dísztermében a sporté volt a főszerep.

Először a Hydro Fehérvár AV19 jégkorongozóival beszélgetett Tornyai Péter, majd ezt követően a fesztivál főszervezője, a VBKE szurkolói csoport elnöke, Székesfehérvár önkormányzati képviselője, Juhász László négy olyan sportembert mutatott be, akik a Fejér vármegyei labdarúgó élet meghatározó szereplői. Elfogadta a szervezők meghívását a magyar labdarúgás egyik mesteredzője, a 82. születésnapját néhány héttel ezelőtt ünneplő dr. Mezey György, aki a Vidi első bajnokcsapatának volt a vezetőedzője, és többek között Székesfehérvár díszpolgára is. Rajta kívül a Vidi két jelenlegi labdarúgója, Kalmár Zsolt és Gergely Roland is a meghívott vendégek között szerepelt, akárcsak a Puskás Akadémia FC női NB I-es csapatának játékosa, Zán-Fábián Panna.

A négy sportemberben nem csak az közös, hogy mindannyian kötődnek Fejér vármegyéhez, hanem az is, hogy mindannyiuknak van határon túli kötődésük is. Gyuri bácsi 1941-ben Topolyán született, amely akkor még Magyarországhoz tartozott, ma pedig már a Vajdaság részét képezi. Kalmár Zsolt több mint hat éven keresztül a felvidéki DAC csapatában futballozott, Gergely Roland az erdélyi Székelyudvarhelyen született és 14 éves korában onnan igazolt a Vidibe, míg Zán-Fábián Panna Kárpátalján született és a középiskolai tanulmányait befejezve onnan érkezett Magyarországra.

A közel másfélórás kötetlen beszélgetés során a legtöbb szó arról esett, milyen határon túli magyarként érvényesülni az anyaországban, illetve milyen a sportélet déli, keleti és északi szomszédainknál. A Vidi egykori vezetőedzőjét természetesen megkérték arra is, hogy elevenítse fel bő 12 év távlatából a klub első bajnoki címének megszerzését. A már 83. életévében járó Gyuri bácsi fiatalos lendülettel és sok humorral fűszerezve emlékezett vissza a 2010/2011-es szezonra, de emellett szóba került az utolsó világbajnoki szereplésünk is, hiszen 1986-ban dr. Mezey György irányította a magyar válogatottat.

Kalmár Zsoltot főleg a DAC-os időszakról kérdezték, de szóba került a Vidi és a magyar válogatott mostani szereplése is, míg Gergely Roland és Zán-Fábián Panna arról meséltek, hogyan sikerült beilleszkedniük határon túli magyarként aktuális magyar csapataikba.

A jó hangulatú, tartalmas és sokszor humoros beszélgetés végén a szép számmal jelenlévő érdeklődők, szurkolók közös fényképeket készíthettek a sportemberekkel, akik számtalan aláírást is kiosztottak

Author: Wéninger Ákos

Photo: Fehérvár TV

More news