MK

A Vác lesz a következő ellenfelünk a Magyar Kupában

Az NB II-es együttessel idegenben játszunk november végén, a továbbjutás egy meccsen dől el.

Szerda este kisorosolták a Magyar Kupa 8. fordulójának párosításait, csapatunk a Vác FC-vel találkozik a legjobb 32 között. Az összecsapás idegenben lesz, de nem Vácon, ugyanis NB II-es ellenfelünk a hazai mérkőzéseit az idei szezonban Óbudán játssza. A továbbjutás egy mérkőzésen dől majd el. Az MLSZ által kijelölt hivatalos játéknap november 29-e,a találkozó kezdési időpontja 12:00 óra.

Vidi - Vác - közös történelem

Bár a Magyar Kupa legjobb 32 csapata között számos olyan potenciális ellenfél akadt, amellyel nincsen hosszú közös történelme a Vidinek, a végül ellenünk kisorsolt Vác FC-vel éppen egyáltalán nem ez a helyzet. A Pest megyei gárdával bajnokin, valamint a Magyar Kupában is összecsaptunk már.

Annak ellenére, hogy rendkívül kevés olyan, tradícionálisan magasabban jegyzettnek számító együttes van, amely ellen a Vidi örökmérlege nem kifejezetten kedvező, a váci csapat ellen korábban nem mindig jött ki a lépés klubunknak. Az élvonalban összesen 26-szor csaptunk össze velük, ebből 11 alkalommal sikerült győznünk és 6 döntetlen mellett 9-szer ünnepelhetett a Vác.

Az első bajnokira a váci csapat történelmének első élvonalbeli idényében, 1987-ben, Vácott került sor, ellenfelünk kapuját pedig nem más, mint a Videoton FC jelenlegi kapusedzője, Brockhauser István védte. Azt a találkozót Novath góljával 1-0-ra nyertük meg.

Az 1990-es évek a klub aranykorának számítanak, amelyet akár szó szerint is lehet értelmezni, hiszen az 1990-93 között elért egy negyedik és két második helyet követően az 1993-94-es szezonban bajnoki címet ünnepelhettek Csank János tanítványai.

A Vác 1994 nyarán 5-1-es összesítéssel búcsúzott a BL-től a PSG ellenében és a szezon végén csak a 13. helyen zárt, a legdicsőbb időszak pedig ezzel véget ért. 1999-2000-ben estek ki az első osztályból (és csupán a harmadik vonalban folytatták), majd 2006-07-ben egy idényre visszakerültek, de nem sikerült megkapaszkodniuk.

1992-ben 4-2-re, 1996-ban 6-2-re vertük őket, de a legemlékezetesebb összecsapás mégis az 1995-ös, 6-3-mal záruló. Akkori támadónk, Zoran Kuntics mesternégyese mellett két gólpasszt is kiosztott a találkozón, ezzel pedig mindmáig ő az egyetlen Vidi-játékos, aki a Népsporttól vagy Nemzeti Sporttól 10-es osztályzatot érdemelt ki.

A váci csapat az elmúlt éveket javarészt az NB II-ben töltötte. 2013 telén a megszűnés szélére kerültek és végül két osztályt voltak kénytelenek hátrébb lépni, de a megye I-ben, majd az NB III-ban is bajnokok lettek, így 2015 óta ismét a másodosztályban szerepelnek – a legutóbbi kiírásban a 6. helyen zártak. A mostani évadban 14 fordulót követően 22 ponttal az 5. pozíciót foglalják el, ötgólos házi gólkirályuk neve pedig ismerősen csenghet: Balajti Ádám egykori korosztályos válogatottként eddig összesen 88-szor lépett pályára az élvonalban.

Keretük tagja a teljesség igénye nélkül még Búrány Zoltán (116 NB I-es meccs), Rása Gergő (29 NB I-es meccs), Görgényi Dávid (9 NB I-es meccs), Hegedűs Csaba (18 NB I-es meccs), valamint a 2007-ig a Vidi utánpótlásában nevelkedő Abu Attila, első csapatunk egykori tartalékkapusa, Halasi Péter és a 2013-16 között a Vidi II-ben játszó Havasi Dániel. A csapat edzője a korábbi siófoki tréner, Horváth Károly.

Érdekesség még, hogy a Váccal négy, sőt majdnem öt alkalommal is összefutottunk a Magyar Kupában. 1986-87-ben Vadász gólja jelentette a különbséget javunkra, 1989-90-ben viszont két meccsen 3-1-es összesítéssel az akkor Izzó néven szereplő riválisunk jutott tovább. Szinte hihetetlen, de a következő idényben gyakorlatilag pontosan lemásoltuk a párharcot, hiszen újra a legjobb 16 között a fehérvári odavágón elért 2-1-es sikere után Vácott ismét csak 1-0-ra nyert a Pest megyei gárda. 1997-ben megint a nyolcaddöntőben hozta össze a két együttest a sorsolás szeszélye és a Vác akkor egy meccsen masírozott tovább 2-0-s sikerével. Utoljára 2013 februárjában csaphattunk volna össze velük, hiszen a sorsolás alapján a negyeddöntőben kellett volna találkoznia a feleknek, ám ellenfelünk pénzügyi nehézségei miatt akkor már nem tudott kiállni.

Author: Vidi.hu

Photo: vidi.hu, vacfc.hu

More news