VÉGH TIBOR:

"Eksztázis volt a pályán és a nézőtéren egyaránt"

Az 1985-ben az UEFA-kupa döntőjébe jutott csapat oszlopos tagjával, Végh Tiborral elevenítettük fel a 28 évvel ezelőtti Vidi - Partizán Belgrád meccs hangulatát, de szóba került a jövő heti Genk elleni találkozó is.

Végh Tibor 1974 és 1989 között szolgálta a Vidit, és ez alatt a tizenöt év alatt 419-szer lépett pályára piros-kékben. A hátvéd volt az egyetlen, aki mind a tizenkét mérkőzést végigjátszotta az 1984-'85-ös UEFA-kupa sorozatban, sőt, a Real Madrid elleni döntő első mérkőzésén és három korábbi találkozón - Csongrádi Ferenc sérülése miatt - is ő viselhette a csapatkapitányi karszalagot. Mesélő képek sorozatunkban ezúttal az 1984 őszén, hazai pályán lejátszott Partizán Belgrád elleni mérkőzést elevenítjük fel, mely hat nap eltéréssel, pont 28 évvel a Genk elleni mérkőzésünk előtt zajlott le a Sóstói Stadionban, így a jövő heti találkozót sem kerülhettük ki a beszélgetés során.

"Két fordulón már túljutottunk, amikor megkaptuk a Partizánt. Nagyon veszélyes csapatnak tartottuk őket, de azért nem legyőzhetetlennek. Tele voltak jugoszláv válogatottakkal és meglehetősen magabiztosan nyilatkoztak a továbbjutási esélyekről a párharc előtt. 20 ezer néző előtt kezdődött el a meccs, és ahogy azt várni lehetett, a Partizán támadott, nekünk viszont minden sikerült azon az estén. Kis túlzással azt lehet mondani, hogy ők támadtak, de mi rúgtuk a gólokat, szinte az összes végigvitt támadásunkból betaláltunk. Az 5-0-ás eredmény ellenére ők sem játszottak rosszul, tehát egy kifejezetten élvezetes mérkőzést láthattak a nézők. Nem lehet természetesen szó nélkül elmenni Szabó József teljesítménye mellett, aki négy gólt szerzett" - emlékezett vissza Végh Tibor.

Hogy milyen érzés volt 20 ezer ember előtt játszani és végül győzni, arról így beszélt az egykori védő.

"A bajnokságban a Fradi, a Győr vagy az Újpest ellen mindig sokan voltak a mérkőzéseken, de az UEFA-kupa sorozatban talán a Partizán ellen lehetett először érezni, hogy rengeteg szurkoló kíváncsi ránk. Nehéz megfogalmazni, hogy mennyire jó érzés ilyen hangulatban futballozni. Szinte eksztázis volt a pályán és a nézőtéren egyaránt, amitől mi játékosok úgy éreztük, mintha még többen lennének a lelátón. Most is hátborzongató visszagondolni, ahogy egymást követték a gólok, a közönség pedig tombolt.

Az idei Európa Liga sorozatban is több csodát láthatott már a fehérvári publikum, Végh szerint a következőre sem kell sokáig várni.

"Remek játékosok alkotják a mai Vidit, akár magyarokról, akár külföldiekről beszélünk, akiket egy rendkívül profi szakmai stáb irányít. Ez pedig reális alapot ad arra, hogy további kitűnő eredményeket érjenek el a Genk ellen és a továbbiakban is. Látható, a szakvezetés tudja, hogy mit akar, azt át is tudja adni a csapatnak, a csapat pedig meg tudja valósítani azt amit feladatul kap. Éppen ezért győzelmet várok a Genk ellen, ami egyben továbbjutást is jelentene" - fogalmazta meg (utolsó mondatában) minden Vidi szurkoló reményét Végh Tibor.

Author: Acsai N. Ferenc

Photo: vidi.hu

More news