U13

"Az előzetes terveknek megfelelően alakult a szezon"

Oláh Attila szerint látható a folyamatos fejlődés a '99-es korosztálynál, akik számára a következő év vízválasztó lehet.

A Videoton FC U13-as csapata 13 győzelemmel, 4 döntetlennel és 13 vereséggel a 9. helyen végzett az országos kiemelt bajnokságban. Milyen eredménynek számít ez, hogy értékeli a 2011-2012-es szezont?

Elég nehezen indult számunkra a szezon, ugyanis két gólvágó is elhagyta a csapatot tavaly nyáron, akik a Vasashoz illetve az MTK-hoz igazoltak. Velük együtt 40 gól távozott, és ennek a hiányát sajnos egész évben éreztük. Emellett egy kis technikai probléma is felmerült, ugyanis egy héttel a kezdés előtt derült ki, hogy nem egész pályán, csak háromnegyed pályán - tehát 16-ostól 16-osig - játszunk majd. Ez természetesen befolyásolt néhány dolgot, például a pontrúgásokat, vagy azt, hogy az átlövésekre kevesebb lehetőség kínálkozott. Azért is volt mindez nehézség, mert tavaly ugyanez a korosztály már nagypályán játszott. Összességében az élcsapatokkal is jó mérkőzéseket játszottunk, és az előzetes terveknek megfelelően, a középmezőnyben végeztünk. Ebben a korban még nem az eredmény az elsődleges, hanem a folyamatos fejlődés és ez megtörtént.

Milyen elemekre helyezik a legnagyobb hangsúlyt a 13 évesek képzésében?

A technikai tudás folyamatos fejlesztése mellett a legfontosabb, hogy egyre többször ismerjenek fel szituációkat a meccsen, és ilyenkor jó döntéseket hozzanak, tehát a gyors gondolkodás és reagálás kialakítása a fő feladatunk. Ebben a korcsoportban a heti négy edzés, plusz egy mérkőzés a program, és ami még nagyon fontos, hogy elérjük az ezeken való folyamatos részvételt, mert a hiányzások később visszaüthetnek.

Minden utánpótlás csapatnál szóba kerül: nagyon fontos, hogy mennyire sikerül az adott évjárat legjobbjait összegyűjteni. A '99-es korosztálynál hogy sikerült?

Nyilván nagyon hosszú út vár még a gyerekekre, mielőtt elsőosztályú játékosok lehetnek, a képzési rendszer is 19 éves korig van felépítve. Úgyhogy pálcát törni senki fölött nem lehet, de most úgy látom, hogy a 20 fős keretben 4-5 olyan játékos van, akik sokra vihetik. Természetesen a többiek előtt is nyitva áll akár az NB I. kapuja is, a tehetség ugyanis nem minden, nagyon sok múlik a hozzáálláson, a gyerekek szorgalmán. Olyan értelemben egy választóvonalhoz érnek majd a következő évben, hogy most lépnek a kamaszkorba, amikor már más tényezők is szerepet játszanak a mindennapjaikban, úgyhogy nem lesz könnyű év a következő sem.

Július 16-án találkoznak újra a gyerekek az egy hónapos szünet után. Hogy képzeljünk el egy nyári felkészülést ebben a korban, mikorra érik össze végleg az új csapat?

Durván egy hónap áll rendelkezésre a felkészülés alatt, tehát augusztus közepére ki kell alakulnia az új keretnek, ami 20-22 olyan gyereket jelent, akivel a korosztály majd elkezdi a bajnokságot. Nyáron is megmarad az évközi ritmus, négy edzéssel és lehetőség szerint egy hétvégi edzőmeccsel. Az edzések persze lehetnek ilyenkor akár délelőtt, ez függ például a pályák beosztásától is. Azt lehet mondani, hogy október környékére áll majd össze nagyjából az új csapat játéka.

Ahogy azt már korábban jeleztük, szeptembertől fociosztály indul a Tóvárosi Általános Iskolában, melynek a vezetője Ön lesz. Mi lesz a képzés alapkoncepciója, hogy épül majd fel a rendszer?

A fő cél, hogy ebben az osztályban a testnevelésórák is menjenek át olyan labdás foglalkozásokba, ami a gyerekek labdaérzékét segít fejleszteni. Mint minden új kezdeményezés, ez is nagy feladatot állít elénk, de el kell kezdenünk annak érdekében, hogy kialakuljon egy olyan képzési rendszer, ami már ebben a korban kiszűri és orvosolja azokat a problémákat, amikkel ma csak később szembesülünk. Hiába ügyes ugyanis egy 9-10 éves gyerek, lehet, hogy kimaradtak olyan elemek a képzésében, amik miatt később hátrányba kerül. Azon fogunk dolgozni, hogy a lehető legkisebb kortól megfelelő alapokat sajátíthassanak el a jövő focistái.

Author: Acsai N. Ferenc

Photo: vidi.hu

More news